Apotheek Zielhorst

Trombonestraat 125 3822 CW Amersfoort Tel:033 - 455 26 07

Medische Encyclopedie

Inhoud

picozwavelzuur

Picozwavelzuur heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt om de darmen leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie. Het wordt gebruikt in combinatie met magnesiumoxide.

Wat doet picozwavelzuur en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Lediging van de darm houdt in dat de darmen leeg gemaakt worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als u een darmonderzoek moet ondergaan. Er mag bij het onderzoek geen ontlasting meer in de darmen zitten. De darmen worden leeggemaakt door middel van een laxeermiddel. U moet meestal 1 of 2 dagen vóór het onderzoek beginnen met het laxeermiddel. U zal ook instructies krijgen hoeveel u mag eten en drinken vlak voor het onderzoek.

Werking
Picozwavelzuur zorgt dat het laatste deel van de darm (de dikke darm) minder vocht terugneemt van de ontlasting. Ook stimuleert picozwavelzuur de darm om slijm aan te maken. Hierdoor ontstaat een zachtere ontlasting. Bovendien stimuleert picozwavelzuur de darmbewegingen, waardoor de ontlasting minder lang in de darmen blijft en minder kan indikken.

Effect
De drank om de darm te legen voor darmonderzoek of operatie werkt sterk. Binnen een kwartier na inname kan een dunne ontlasting ontstaan die u niet in kunt houden. Zorg daarom dat u in de buurt bent van een toilet als u de drank gebruikt.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Diarree

    Het is normaal dat de ontlasting zachter is, maar de ontlasting kan ook zo dun zijn dat u hem moeilijk in kunt houden. Bij de drank om de darmen echt te legen is dat meestal het geval.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Buikpijn en buikkramp

    Dit gaat vanzelf over als het medicijn is uitgewerkt. 
    Stop onmiddellijk met dit medicijn bij ernstige buikkrampen of ernstige aanhoudende buikpijn. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid en braken

  • Duizeligheid en flauwvallen

    Meestal ontstaat dat door persen bij de ontlasting of doordat de darmen bepaalde zenuwen prikkelen. Het is dan niet ernstig. Raadpleeg bij twijfel uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht.

    Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Geef in beide gevallen aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor picozwavelzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik picozwavelzuur gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Hiervoor zijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Mogelijk kunt u een ander medicijn gebruiken dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt niet in de moedermelk terecht.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking, het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
Los de poeder op in ongeveer 150 ml (een kop) water. Roer gedurende minimaal 2 minuten en drink de oplossing dan op. Drink daarna elk uur een heel glas water of andere heldere vloeistof. Ga daarmee door tot u geen dunne ontlasting meer heeft. Vaak heeft u geen dunne ontlasting meer nadat u in totaal 1,5 tot 2 liter water of andere heldere vloeistof heeft gedronken.

Wanneer?

  • Picoprep: 10 tot 18 uur vóór het onderzoek of de operatie de drank innemen en vervolgens 4 tot 6 uur vóór het onderzoek of de operatie.
  • Citrafleet: neem de drank in op de avond vóór het onderzoek of de operatie. En vervolgens ´s morgens op de dag van het onderzoek of de operatie.
    • Krijgt u het onderzoek of de operatie vroeg in de morgen? Dan neemt u de drank in op de dag vóór het onderzoek of de operatie. De eerste dosis neemt u in de namiddag. En de tweede dosis neemt u in de avond. Zorg ervoor dat u de dosis niet te snel achter elkaar neemt. De tijd tussen de eerste en tweede dosis moet minstens 5 uur zijn.
    • Krijgt u het onderzoek of de operatie in de namiddag of avond? Dan neemt u de drank in op de dag van het onderzoek of de operatie. De eerste dosis neemt u vroeg in de ochtend in. De tweede dosis neemt u later in de ochtend in. Zorg dat u de dosis niet te snel achter elkaar neemt. Tussen de eerste en de tweede dosis moet minimaal 5 uur zitten.

Hoelang?
U gebruikt het meestal 2 keer per dag op de dag vóór het onderzoek.

Terug naar overzicht